1e namen Noorderzon 2015

Geplaatst op: 30 mrt 2015

Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus 2015 vindt de 25e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen plaats. Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival op het scherpst van de snede en een groot zomerfeest voor zo’n 135.000 bezoekers. Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen. Voorstellingen vinden plaats in tenten of op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown). Vol trots presenteert Noorderzon nu de 1e namen voor deze bijzondere 25e editie van het festival.

Club Guy & Roni (c) Ewoud Rooks en Pek & Veren
Club Guy & Roni (c) Ewoud Rooks en Pek & Veren

Openingsvoorstelling: Club Guy & Roni, En-Knap en Slagwerk Den Haag - Phobia

Het succesvolle Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni opent deze 25e editie van Noorderzon met de wereldpremière van Phobia. Deze internationale voorstelling komt tot stand in samenwerking met de gerenommeerde dansgroep En-Knap uit Ljubljana (Slovenië) en met Slagwerk Den Haag. De teksten voor de voorstelling zijn deels geschreven en samengesteld door Bas Heijne.

Phobia
Angst is een onruststoker. Een emotie die graag een eigen leven leidt. In Phobia wordt angst bij de kladden gegrepen. Het prijswinnende choreografenduo Guy Weizman en Roni Haver zet de mechanismen van angst op scherp in een voorstelling met tien dansers en acteurs van hun eigen ‘Club’ en van dansgezelschap En-Knap uit Slovenië. De dans is explosief en het spel intens, met de nodige humor - die soms ongemakkelijk en dan weer uitgelaten is. De innovatieve live muziek van Slagwerk Den Haag vormt een drijvende kracht achter hun werk. In Phobia rijst de vraag wat er gebeurt als je, ondanks je vrees voor het onbekende, toch open blijft staan. Open voor de ander, in een tijd waarin conflicten en xenofobie voortdurend op de loer liggen. Een ode aan de redelijkheid. Beter nog, een ode aan de durf, waarbij de angst het nakijken heeft.

Club Guy & Roni
Sinds 2002 bouwen choreografen Weizman en Haver met hun Club Guy & Roni vanuit thuisbasis Groningen aan een eigenzinnig repertoire, met voorstellingen die het genre ‘dans’ ver overstijgen. De Club staat garant voor explosieve en ongepolijste performances, theatraal en beeldend, en met de nodige humor. De laatste jaren werd naam gemaakt met voorstellingen als Alpha Boys (genomineerd voor de Zwaan 2011) en L‘Histoire du Soldat (in 2013 winnaar Golden Mask Award in Rusland – ook te zien op Noorderzon 2013). Recent won het gezelschap in twee opeenvolgende jaren een Zwaan voor de voorstelling Midnight Rising (beste dansproductie 2013) en voor danser Igor Podsiadly voor zijn rol in Naked Lunch (beste dansprestatie 2014).


 

600 HIGHWAYMEN (c) Baranova
600 HIGHWAYMEN (c) Baranova

Terugkeer 600 HIGHWAYMEN: Employee of the Year

De voorstelling The Record van het Amerikaanse gezelschap 600 HIGHWAYMEN liep een beetje als een rode draad door de Noorderzon-editie van 2014 heen. Voor dit project zijn 45 Groningers gezocht, die gezamenlijk de voorstelling speelden op Noorderzon. Ze hebben elkaar echter pas ontmoet op het podium tijdens de première in de Stadsschouwburg. The Record werd een van de hoogtepunten van het festival voor het publiek en had een diepe impact op de levens van de individuele deelnemers. Groningen bouwde een hechte band op met het gezelschap en vice versa.

Dit jaar komt 600 HIGHWAYMEN terug naar Groningen met de Nederlandse première van Employee of the Year: wederom een prachtige, menselijke voorstelling. Vijf meisjes onder de 11 jaar doen een poging om er achter te komen wat het betekent om op te groeien en wat het betekent om uiteindelijk te worden wie je bent. Samen vertellen en spelen zij op sublieme wijze de levenstocht – van het 3e tot het 80e levensjaar – van een vrouw die in haar jeugd een vreselijke tragedie meemaakt. Eind 2014 ging Employee of the Year in première in New York, waar onder meer The New York Times een dolenthousiaste recensie schreef.

 

Son Lux
Son Lux
Sturgill Simpson (c) Crackerfarm
Sturgill Simpson (c) Crackerfarm
Ought
Ought

1e namen muziekprogramma: Son Lux, Sturgill Simpson en Ought

Ook de eerste namen voor het muziekprogramma voor de 25e editie van Noorderzon zijn bevestigd: Son Lux en Sturgill Simpson spelen in de sfeervolle Spiegeltent en met Ought is er in 2015 weer een 'Noorderzon in Vera'.

Son Lux (VS)
Componist en songwriter Ryan Lott, ook bekend als Son Lux, combineert zijn voorliefde voor het analoge instrumentale met digitale electro pop, hiphop en post rock, en creëert hiermee een geheel eigen taal. Hij werkte onder meer samen met Sufjan Stevens, Lorde en My Brightest Diamond en hij schreef nieuw werk voor het jonge klassieke sextet yMusic (vorig jaar te zien op Noorderzon). Inmiddels heeft hij drie eigen platen uitgebracht en is het vierde album Bones op komst.

Sturgill Simpson (VS)
Country is hip, zo bewijst Sturgill Simpson momenteel. Geboren in het hartje van de country scene, Kentucky, wordt hij gezien als hedendaagse pionier van het genre. Hoewel hij vasthoudt aan het maken van traditionele muziek, bieden de teksten platform voor zijn fascinatie in natuurkunde, het ontstaan van het heelal en evolutie. Dit is controversieel in de wereld van de country waar religie een grote rol speelt. Zijn laatste plaat Metamodern Sounds in Country Music werd in 2015 onder meer genomineerd voor de Best Americana Grammy Award.

Ought (CA)
‘Noorderzon in Vera’ is terug van weggeweest! Dit jaar halen we de Canadese band Ought naar Oosterstraat 44. Het is 2011 wanneer vier jonge heren (Darcy, Stidworthy, May en Keen) besluiten  één appartement in Montréal te betrekken dat tegelijk ook hun oefenruimte en studio is. Doel? Muziek maken natuurlijk! Een jaar later woeden buiten de studentprotesten en wordt binnen hun eerste EP New Calm zelfstandig geproduceerd. In hun teksten en muziek hoor je de invloed van de roerige situatie in Canada duidelijk terug. Ought doet denken aan Talkings Heads, The Feelies en aan wat recenter geluid van bijvoorbeeld Viet Cong en White Lung. In de lente van 2014 kwam hun debuut LP More Than Any Other Day uit, die zeer goed ontvangen werd.

 

Meer programma

Naast het hoofdprogramma biedt Noorderzon een breed scala aan subprogramma’s. Van een ijzersterk internationaal muziekprogramma, tientallen voorstellingen in zeecontainers tot een mini-literatuurfestival. Van een speelveld vol doe-dingen en voorstellingen voor kinderen tot beeldende kunst overal op het festivalterrein. In de komende weken en maanden worden meer namen voor het programma bekend gemaakt.

 

25 jaar Noorderzon – bescheiden jubileumproject

Noorderzon bestaat 25 jaar. Er wordt momenteel met veel plezier gewerkt aan een bescheiden jubileumproject om dit heugelijke feit te vieren. Deze activiteiten vinden plaats in de maanden voorafgaand aan het festival. Binnenkort volgt hierover meer informatie. 

 

Kaartverkoop

De Early Bird Kaartverkoop voor Noorderzon 2015 start op maandag 22 juni via deze website en de reguliere kaartverkoop start op maandag 27 juli eveneens via de website en ook via een kaartverkooppunt in de stad Groningen.

 

Terug