2 Oscar-genomineerde regisseurs naar Noorderzon

Geplaatst op: 11 aug 2014

Noorderzon is een multidisciplinair internationaal kunstenfestival, waar theater, dans, muziek en andere kunstvormen hand in hand gaan. Ook film maakt hier deel van uit. Dit jaar heeft Noorderzon twee bijzondere voorstellingen met grote filminvloeden in het hoofdprogramma, gemaakt door twee Oscar-genomineerde Amerikaanse regisseurs: K.K. Barrett en Sam Green.

Kid Koala & K. K. Barrett – Nufonia Must Fall (LIVE)
De Canadese DJ Kid Koala, die bekend staat om zijn samenwerkingsprojecten met beroemde acts als Gorillaz en zijn dj-sets als voorprogramma van Arcade Fire, is op Noorderzon te zien met de voorstelling Nufonia Must Fall (LIVE): een live gemaakte stille film, met live performance, live editing, live geluidseffecten en live muziek. Regisseur van deze bijzondere voorstelling is K. K. Barrett, een production designer en art director die wereldberoemd werd door zijn samenwerkingen met regisseurs Sofia Coppola voor Lost in Translation en Marie Antoinette en met Spike Jonze voor onder meer Being John Malkovich, Where the Wild Things Are, Adaptation en Her. Voor Her werd Barrett afgelopen jaar genomineerd voor een Oscar voor production design. Ook werkte Barrett aan vele videoclips. Hij won MTV-awards voor video’s van Beck (The New Pollution) en Smashing Pumpkins (Tonight, Tonight). Daarnaast werkte hij met bekende film- en video-regisseurs als Michel Gondry en Mark Romanek.

Bekijk via hier de korte film die The Creators Project maakte over de voorstelling, en waarin Kid Koala en K. K. Barrett aan het woord komen.

Sam Green & yMusic – The Measure Of All Things (uitverkocht)
Documentairemaker Sam Green werd in 2004 genomineerd voor een Oscar met zijn documentairefilm The Weather Underground (2002) over een radicale anti-overheidsbeweging in de jaren zeventig. In 2010 stapte hij over op het maken van live documentaires, waarmee hij de grenzen van de filmwereld probeert te doorbreken. In zijn documentaires staat Green zelf op het podium en vertelt hij zelf het verhaal, terwijl filmfragmenten worden afgespeeld op het scherm. Ook de soundtrack wordt live gespeeld door een band of een ensemble.

Sam Green: “De film is in crisis dankzij het internet en het feit dat miljoenen mensen hun eigen film kunnen maken. Dat betekent dat kunstenaars zich opnieuw uit moeten vinden. Dat is moeilijk, maar interessant. Wat ik doe is een mogelijk antwoord op het probleem.“

Eerder maakte Green een live documentaire over de visionaire architect R. Buckminster Fuller met live muziek van de band Yo La Tengo. Op Noorderzon presenteert hij The Measure Of All Things, een live documentaire die begin 2014 in première ging op het Sundance Film Festival.

Terug