25e Noorderzon werd een van de mooiste

Geplaatst op: 30 aug 2015

Van erepenning tot kunstrel: Noorderzon trekt 150.000 bezoekers

Vandaag werd de 25e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen zonovergoten afgesloten met de drukbezochte traditionele Noorderzondag. Hiermee kwam een festival ten einde dat gerekend mag worden tot één van de mooiste tot nu toe; zoals het een jubileumeditie betaamt. Met een – door pers en bezoekers – uitstekend ontvangen programma in combinatie met een weergaloos zomerfeest met dank aan al die bezoekers, vrijwilligers en de geweldige crew. Het werd een festivaleditie vol dynamiek; van een erepenning van de stad Groningen tot een nationale kunstrel over een beeld tot een veelbesproken programma.

Noorderzon 2015 trok ongeveer 150.000 bezoekers naar het vrij toegankelijke festivalterrein in het Noorderplantsoen (een openbaar stadsplantsoen in Groningen) over elf dagen en naar de vele DownTown-locaties in de binnenstad van Groningen. Er werden gezamenlijk meer dan 50.000 kaartjes verkocht. Zoals altijd waren vele zalen en tenten goed gevuld (bezettingsgraad gemiddeld rond 85%), ook op de regenachtige doordeweekse avonden. Gelukkig was het heerlijk zomers en zelfs zwoel tijdens de twee weekenden.

Erepenning

Noorderzon 2015 begon prachtig met de duistere openingsvoorstelling Phobia van Club Guy & Roni, En-Knap en Slagwerk Den Haag. Meteen daarna opende burgemeester Peter den Oudsten officieel het festival met het uitreiken van de Erepenning van de stad Groningen aan Noorderzon. Een grote verrassing voor iedereen in de afgeladen Romeo Tent. Het college van B en W eert met deze penning niet alleen de directie Femke Eerland en Mark Yeoman, maar ook bestuur, medewerkers en honderden vrijwilligers van het festival. “Van een lokale tak is Noorderzon uitgegroeid tot een machtige boom, een nationale en internationale boom, diep geworteld in de Groningse samenleving.''

Veeleisend hoofdprogramma

Het internationale hoofdprogramma van het festival was divers en eiste veel van de bezoeker, die deze uitdaging met beide handen aangreep. Weinig luchtig zomers werk, maar opmerkelijke voorstellingen over zaken vele bezighouden op diverse continenten in de wereld. Over de positie van vrouwen in Iran (Amir Reza Koohestani), over de toekomstlozen in Chili (Pablo Larraín), over angst en xenofobie (Club Guy & Roni), over een nieuwe toekomst in een jonge democratie (Teatro la Re-sentida).

Andere hoogtepunten waren het duizelingwekkende cinema-project An Elegy to the Medium of Film van Lundahl & Seitl, de ontroerende Uitverkorenen van De Utvalgte, de wereldpremière van het melancholieke en sociaal bewogen werk van Quarantine, de vakbondsbijeenkomst van Roger Bernat geheel gespeeld door het publiek, de terugkeer naar Groningen van de geniale choreograaf Antony Hamilton en de briljante jonge regisseur Christiane Jatahy en het ontwapenende acteren van vijf 11-jarige actrices in het ontroerende Employee of the Year van 600 HIGHWAYMEN.

Minifestivals binnen het festival

Noorderzon bestaat inmiddels uit verschillende ‘minifestivals’ binnen het overkoepelende performing arts festival. Dit jaar introduceerde Noorderzon met veel succes het onderdeel NoorderZomerSchool. Met lezingen van wetenschappers over diverse onderwerpen onder meer gerelateerd aan kunst, voor zowel volwassenen als kinderen.  Daarnaast sprak Damiaan Denys over angststoornissen in een bomvolle Noorderkerk. Damiaan Denys is 30 augustus de gast in VPRO’s zomergasten.

Het muziekprogramma stond als een huis met als een van de hoogtepunten het optreden van wereldster Neneh Cherry samen met Rocketnumbernine. Cherry gaf een geweldig optreden met veel nieuw werk, maar ook enkele van haar grote hits. Son Lux en Sturgill Simpson gaven memorabele optredens in de Spiegeltent, het Canadese Ought brak poptempel Vera af en Maarten Vos en Greg Haines speelden een indrukwekkende show in de Der Aa-kerk.

Het literaire ‘feest’  ontving onder andere Dichter des Vaderlands Anne Vegter en Theo van den Boogaard kreeg enorme bijval naar aanleiding van zijn Bob Dylan-project. Het jonge gasten programma ROTOR zat boordevol doe-dingen en voorstellingen die door duizenden kinderen werden bezocht. Het kunstproject van Klaas Jan Geertsema in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Groningen en Platform Gras – een muur over de vijver – werd door meer dan 12.500 mensen gepasseerd. Oogradio’s Glasnost was voor het eerst te gast bij Noorderzon om dagelijks 3 uur lang live radio te maken over het festival. Noorderzon is diep geworteld in de lokale cultuur en dat was in alle lagen van het programma zichtbaar.

Groeiend aantal internationale bezoekers

Ook dit jaar werd Noorderzon weer bezocht door veel (internationale) professionele bezoekers. Programmeurs die van overal ter wereld naar Groningen komen om die uitzonderlijke samenstelling van voorstellingen te bekijken en om zicht te verwonderen over het avontuurlijke publiek en de sprookjesachtige, goedmoedige omgeving. Noorderzon was voor de derde keer het toneel voor de Directors Circle International; de conferentie van Amerikaanse theaterprogrammeurs en vertegenwoordigers van beeldbepalende festivals op alle continenten.

De vrijwilligers en crew

De vrijwilligers en de crew van Noorderzon zijn zonder meer het visitekaartje. Meer dan 800 mensen werkten vrijwillig bijna 40.000 uur voor het festival. Noorderzon bestaat niet zonder de inzet van al deze prachtige individuen, die gezamenlijk de geest van 25 jaar festival bij zich dragen, uitdragen, hebben gemaakt.

Green Key en toegankelijkheid

Noorderzon is in 2015 voor de 5e maal bekroond met een Green Key keurmerk (niveau goud!) voor duurzame festivals. Tijdens deze editie heeft opnieuw een keuring plaatsgevonden. Noorderzon hoopt ook komend jaar dit keurmerk te kunnen voeren. Festival 5D onderzocht voor het vierde jaar Noorderzon op het gebied van toegankelijkheid voor minder-validen; de rapportage volgt binnenkort.

Kunstrel

Op de tweede dag van het festival ontstond een kunstrel rond een kunstwerk in de openbare ruimte. Een kunstwerk dat Noorderzon vanwege een incident tijdelijk moest sluiten in verband met veiligheid, de oplossing voor heropening zou de volgende ochtend gezamenlijk met curator SIGN gezocht worden, maar vanwege een voorbarig krantenartikel was dit niet mogelijk. Een praktische actie passend bij de zorg voor het welzijn van medewerkers en bezoekers van een groot publieksfestival werd ineens onderdeel van een principiële, symbolische discussie waarin er geen ruimte was voor niet-sexy praktische argumenten.

Wij verwijzen verder naar onze dossier over deze kwestie op onze website.

De kunstmedia over Noorderzon

“Zo zorgeloos en zonnig als het volgestroomde Noorderplantsoen donderdag tijdens de openingsavond oogt, met ijsjes en grasvelden vol vertier, zo verontrustend en confronterend zijn de statements die je binnen hoort, in tenten, theaters en kerken.” – Annette Embrechts – De Volkskrant (augustus 2015)

“Het siert het Gronings festival Noorderzon dan ook dat het deze voorstelling ongezien programmeerde. Het festival toont hiermee oog te hebben voor en compassie met kunst met een grote maatschappelijke en politieke urgentie.” – Sara van der Kooi – Trouw (over Amir Reza Koohestani’s Hearing, augustus 2015)

“De toeschouwer van het kleurrijke Performing Arts Festival Noorderzon krijgt verrassing na verrassing.” – Kester Freriks – NRC Handelsblad, augustus 2015

Noorderzon 2016 vindt plaats van 18 t/m 28 augustus.

Terug