26ste editie Noorderzon ten einde

Geplaatst op: 28 aug 2016

Drie seizoenen in één festivaleditie – 26ste editie Noorderzon ten einde

De 26ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is zondagavond 28 augustus beëindigd met de traditionele NoorderZondag en een afsluitend concert van Rats on Rafts & De Kift. Elf dagen eerder, op donderdag 18 augustus, werd het festival officieel geopend met lovende woorden van Mark Russell (directeur van Under The Radar Festival, New York). Tijdens het festival, waarbij het weer van tropische hoogzomer via herfstachtig onstuimig naar zwoele nazomer ging, lieten 150.000 bezoekers gedurende 11 dagen zich massaal uitdagen door de indrukwekkende en visueel sterke verhalen die het programma van deze editie kenmerkten. Tegelijkertijd dompelden zij zich tegelijkertijd enthousiast onder in het grote zomerfeest in het Noorderplantsoen.

Jaar van de visueel sterke verhalen
Met lange rijen bij de prachtige Watertoren bij het Noorderplantsoen werd het project 21 – Memories of Growing Up van de Zwitserse kunstenaar Mats Staub – waaraan ook 8 Groningers hebben meegedaan - afgesloten op de laatste speeldag.
“...er komt nogal wat voorbij in de levens van de 63 mensen, met wie in deze installatie tachtig jaar wereldgeschiedenis in een persoonlijk perspectief wordt gezet. Verwachtingen worden op de drempel naar volwassenheid door het leven zelf ingehaald. Dat universele gegeven is op een bitterzoete manier troostrijk. Een betere opmaat is er niet voor Noorderzon dat naar eigen zeggen verbinding zoekt om te kunnen reflecteren op de uitdagingen waarvoor de wereld zich ziet gesteld.” - Sander Hiskemuller, Trouw.

Verhalen, en dan vooral visueel sterke verhalen, vormden de leidraad van de 26ste editie van het festival. Tijdens Noorderzon geven kunstenaars een eigen kijk op hun en onze wereld. Maken ons onderdeel van hun verleden, heden en toekomstbeeld. Sommige makers brengen klassiekers als Tsjechov of Sophocles naar deze tijd, zoals het Ierse Dead Centre dat met het geweldig ontvangen Chekhov’s First Play de openingsvoorstelling van het festival verzorgde.
“Dat experimenteel niet ontoegankelijk hoeft te zijn, bewees de officiele openings-voorstelling. (…) Dead Centre voert een geslaagde tackle op traditioneel theater uit.’
- Ron Rijghard, NRC.

Het Japanse Niwa Gekidan Penino kwam met een indrukwekkend draaiend decor naar Noorderzon, waarmee hun donkere sprookje Avidya – The Dark Inn tot leven kwam.
“Waar het West-Europese theater geboeid is door het vergaan van de tijd, zetten de Japanners de tijd juist stil.” – Kester Freriks, NRC.
Eén van die West-Europese makers is de Spaanse kunstenaar Roger Bernat, die met zijn interactieve project We need to talk bezoekers die elkaar niet kenden samen romantische filmscènes liet nasynchroniseren.
“Dat maakt deze installatie zo fascinerend. Je bent verplicht je te verplaatsen in een relatie waarvan je zeker meende te weten nimmer in verzeild te raken.” – Luuk Verpaalen, Theaterkrant.

Anderen reflecteerden op recente gebeurtenissen, zoals de overblijfselen van de Tsjernobyl-ramp (BERLIN) of de impact van de oorlog in Syrië (Omar Abusaada). Een Europese choreograaf werkt met Vietnamese dansers (Kobalt Works), een Spaanse groep werkte met Groningse acteurs (El Conde de Torrefiel), een Portugese theatermaker vecht in een boksring met een dichter (Cláudia Dias) en een New Yorkse undergroundheldin (Penny Arcade) neemt het al haar hele leven (en dus ook op Noorderzon) op tegen stupiditeit in de wereld. In het programma van 2016 liet Noorderzon jonge en ervaren stemmen horen van spannende theatermakers uit Japan, Cuba en De Verenigde Staten. Universele verhalen in vele verschillende talen en met evenzo verschillende beeldtalen.

Regionaal talent en samenwerkingen
Theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC brachten in samenwerking met De Verhalen van Groningen, RHC Groninger Archieven, GAVA en Noorderzon de première van Circus, Boden en Gas over de geschiedenis van het CiBoGa-terrein in de stad Groningen op een prachtige manier naar het festival.
“Noem het gerust kapitaalvernietiging als de maquette van zeven bij drie meter, de perfecte lichtprojecties die Joachum Rümke namens WERC over al die bouwwerken liet glijden en de opgediste en vertelde verhalen van theatermaker/Sijas de Groot nu de verleden tijd betreden.” – Eric Nederkoorn, DVHN

Meer regionaal en nationaal talent was te vinden in de drukbezochte containers in het Noorderplantsoen, bij de wetenschappelijke lezingen tijdens de tweede editie van de NoorderZomerSchool, bij het literaire festival Literaturia en op de Speelweide bij Rotor, het programma speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Jelle Buning presenteerde zijn indrukwekkende voorstelling De Ideale Drenkeling en The Black Atlantic vierde de première van Somnium op Noorderzon.

Prachtige muzikale ontdekkingen en ervaringen
Het muziekprogramma kende vele prachtige ontdekkingen en ervaringen. De Oekraïense Lubomyr Melnyk gaf als een van de meeste vernieuwende pianisten van onze tijd een overweldigend concert in de Lutherse Kerk. De Australische DMA’s zorgden voor een aanstekelijk Britpop-geluid op Het Dok, het Belgische Warhaus verzorgde de soundtrack bij een zwoele zomeravond en Pat Thomas & The Kwashibu Area Band zorgden voor een heerlijk feestje. Josef Salvat, Max Jury, Eefje de Visser en andere, meer regionale, helden trokken grote aantallen geïnteresseerde bezoekers.

Mystery Route
Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om tijdens het festival een dag een Mystery Route door het programma van Noorderzon te nemen en je als bezoeker geheel aan Noorderzon over te geven. Het festival stelde een geheim programma samen en de bezoeker hoorde pas diezelfde dag welke voorstellingen uit het hoofdprogramma zij gingen bezoeken. Er waren zowel lange Mystery Routes (drie voorstellingen) als korte Mystery Routes (twee voorstellingen) verkrijgbaar. Alle Mystery Routes waren uitverkocht.

Internationaal en nationaal bezoek
Ook in 2016 werd Noorderzon door veel (inter)nationale professionele bezoekers bezocht. Zo was er een Ierse en een Duitse delegatie aanwezig en daarnaast een afvaardiging uit politiek Den Haag op uitnodiging van de Groningse gemeente en provincie. Voor het vierde jaar vond ook de internationale Director’s Circle plaats tijdens Noorderzon. De oprichter van deze conferentie van vertegenwoordigers van beeldbepalende festivals op alle continenten, Mark Russell, was daarnaast ook aanwezig om de 26ste editie van Noorderzon te openen:
“I have seen quite a few festivals in my life but never one with the “feel” of Noorderzon. You can tell how much all of the audience members, volunteers, and patrons embrace this festival. The unique location in the park, with its seperate section for children, the many installations all over the park and the town, the pride everyone takes in making this festival happen and their complete engagement with the artists sharing work. Not to mention the rigor with which these artists are chosen and supported. It’s fun, it’s challenging, it’s a great time.”

Vrijwilligers
Noorderzon steunt op de schouders van vele vrijwilligers. Meer dan 800 mensen zetten zich vrijwillig bijna 40.000 uur in voor het festival. Noorderzon kan niet bestaan zonder de inzet van al deze geweldige mensen, die het festival gezamelijk maken tot wat het is.

Over Noorderzon
Van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus 2016 vond de 26e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen plaats. In het soms onstuimige weer, toonden het festival en zijn bezoekers zich stabiel. Met mooie beoordelingen voor de periode 2017-2020 van zowel het Fonds Podiumkunsten als gemeente en provincie Groningen op zak, gaat de organisatie vol vertrouwen op weg naar volgend jaar. Noorderzon viert in 2017 zijn 27e editie van donderdag 17 t/m zondag 27 augustus en zag zich vorig jaar bekroond met De Wessel Gansfortprijs/Groninger Cultuurprijs, de Erepenning van de stad Groningen en de Europese EFFE-award voor trendsettende Europese festivals.

Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival op het scherpst van de snede en een groot zomerfeest voor zo’n 150.000 bezoekers. Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen. Voorstellingen vinden plaats in tenten of op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown).
 

Terug