27e editie Noorderzon ten einde

Geplaatst op: 27 aug 2017

27e editie Noorderzon houdt de bezoeker een spiegel voor in een veranderende wereld

De 27e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is op zondagavond 27 augustus afgesloten met de traditionele Noorderzondag. Elf dagen lang genoten meer dan 150.000 bezoekers van alles wat het festival dit jaar te bieden had: een uitstekend ontvangen (inter)nationaal podiumkunstenprogramma verspreid over de stad Groningen, in combinatie met een heerlijk zomerfeest in het idyllische Noorderplantsoen. In het programma van 2017 liet Noorderzon jonge en ervaren stemmen horen van spannende theatermakers uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Japan, Syrië en de Verenigde Staten. Noorderzon vond dit jaar plaats van donderdag 17 t/m zondag 27 augustus.

Een spiegel naar jezelf in een veranderende wereld
Over zeepjes gemaakt van menselijk vet bij Julian Hetzel en dansers bedekt met koffie, kurkuma en klei bij de Braziliaanse dansers van Lia Rodrigues. Van de Australische makers van Gravity & Other Myths, die zwaartekracht trotseren enorm gemakkelijk laten lijken tot een poëtische voorstelling over de dood, gemaakt met dansende handen. Van Mariano Pensotti’s revolutionaire poppentheater-film-theatervoorstelling tot een indrukwekkende documentaire van Quarantine over iemand die weet dat het einde nadert. En van rondkomen van 3,50 per dag bij de Mexicaanse Lagartijas Tiradas al Sol tot aan de intieme verhalen van gevluchte Syrische vrouwen bij Bissane al Charif.

Tijdens de 27e editie van Noorderzon gaven kunstenaars een eigen kijk op hoe de mens zich staande houdt in hun en onze alsmaar veranderende wereld. Bij een groot aantal voorstellingen in het hoofdprogramma was de rol van het publiek daarbij op verschillende manieren van groot belang. Van helemaal met elkaar een voorstelling maken bij het Amerikaanse gezelschap 600 HIGHWAYMEN en bij Teatro Instabile di Aosta, tot aan het jezelf letterlijk aankijken bij festivalhits Hamnet van Dead Centre (Ierland) en Cold Blood van Jaco Van Dormael en Michèle Anne De Mey (België). Op verschillende manieren kregen bezoekers een spiegel voorgehouden tegenover zichzelf, de wereld en hun rol daarin.

Talking Points: debat, lezingen en innovatie
Noorderzon zag dit jaar een aantal lijnen ontstaan in het programma, een paar Talking Points. Samen met een aantal fijne lokale partners bood het festival de bezoeker handvatten om verder te kijken en verder te praten in de nieuwst tent op het festivalterrein: de Horatio Tent. Zo presenteerde Noorderzon een breed wetenschappelijk programma in samenwerking met onder meer Studium Generale Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Science LinX. Er werd gedebatteerd over kunst en hoe een festival een politieke arena kan zijn, gediscussieerd over duurzame innovaties bij de eerste Sustainable Sunday en samen met mediapartner Dagblad van het Noorden en de Verhalen van Groningen werd er gekeken naar de Groningse omgeving en de toekomst.

Muziek: Holy Fuck, Tank and the Bangas, Klangstof, Mario Batkovic en meer
Op verschillende podia in het Noorderplantsoen en in de binnenstad waren (veelal vrij toegankelijke) concerten te bezoeken. In de Spiegeltent speelden onder meer de virtuoze Mario Batkovic, Courtney Marie Andrews en Parker Millsap. Het Dok bood onder meer het podium aan Holy Fuck, Klangstof, Tank and the Bangas en Parcels. In de Lutherse Kerk speelden Keiko Shichijo en Dublin Guitar Quartet en in poppodium Simplon maakte Jacques er tijdens Clash een bijzonder elektronisch feestje van. Podium Plataan, Podium op Zuid en het nieuwe  Dwergen Podium waren het toneel voor verschillende lokale, nationale en internationale muzikanten.

Lokaal talent op bijzondere locaties
Bijzondere locaties in de stad waren het toneel voor bijzondere lokale projecten. Op het dak van The Big Building ging de voorstelling Štěstí | Geluk van PeerGrouP in première met een geweldig uitzicht, in een van de oudste boerderijen van Groningen was Sla Dood! Van Buning en Van der Wijk voor het eerst te zien en een loods was de perfecte locatie voor het verteltheater van Illustere Figuren. Meer bijzondere locaties kwamen voorbij in de populaire stadswandelingen van onder meer Productiehuis Spinbarg en Platform GRAS.

Programma van 4 tot 104
Naast het succesvolle tiendaagse programma voor Jonge Gasten op de Speelweide, voor kinderen vanaf 4 jaar oud, is er dit jaar een nieuw onderdeel toegevoegd aan het Noorderzonprogramma: Stee in Plantsoen. Drie middagen lang werden ouderen uit Groningen en omgeving uitgenodigd om naar het terras van het Paviljoen in het plantsoen te komen en te genieten van een speciaal programma.

(Inter-)nationale bezoekers
Voor de vijfde keer was Noorderzon het toneel van de internationale Director’s Circle, de conferentie van Amerikaanse theaterprogrammeurs en vertegenwoordigers van beeldbepalende festivals op alle continenten. Daarnaast kwam het Europese netwerk NXTSTP een aantal dagen op bezoek, een project waarbij een aantal (meestal) Europese artiesten de mogelijkheid krijgt een voorstelling te ontwikkelen en om deze vervolgens op toonaangevende festivals te spelen. Ook was er een afvaardiging uit politiek Den Haag op bezoek, op uitnodiging van de Groningse gemeente en provincie.

Vrijwilligers
Noorderzon steunt op de schouders van vele vrijwilligers. Meer dan 800 mensen zetten zich vrijwillig bijna 40.000 uur in voor het festival. Noorderzon kan niet bestaan zonder de inzet van al deze fantastische mensen, die het festival gezamenlijk maken tot wat het is.

Van PLA naar munten
Al jaren maakt Noorderzon achter de schermen keuzes die minder belastend zijn voor mens, natuur en milieu, bijvoorbeeld door de inzet van groenere productiemethoden en hergebruik van materialen. Zo zijn door bezoekers ingezamelde PLA-bekers uit 2016 omgezet naar duurzame consumptiemunten die tijdens het festival zijn gebruikt en zijn er ook dit jaar weer vele bekers ingezameld voor hetzelfde doel. Het festival heeft dit jaar voor de zevende keer op rij het duurzaamheidskenmerk Green Key, niveau goud gekregen.

De kunstmedia over Noorderzon

“Noorderzon bewijst zich als ontdekker van grote namen.” – Alexander Hiskemuller, Trouw 22/8/17

 “Weinig festivals verenigen zo veel verschillende presentatievormen voor de vertelde verhalen als het internationale Noorderzon, dat afgelopen donderdag voor de 27ste keer in Groningen van start ging.” Annette Embrechts, De Volkskrant 21/8/17

“Solidariteit is een belangrijk thema op het Groningse festival Noorderzon, dat vernieuwend en experimenteel theater biedt.” - Ron Rijghard, NRC Handelsblad  22/8/17

“Deze voorstelling, zonder opsmuk en met een dijk van een tekst, haalt zonder twijfel de top drie van 2017. En niet alleen die van Noorderzon.” - Eric Nederkoorn in Dagblad van het Noorden over Hamnet van Dead 24/8/17

“Resultaat is een prachtig portret van de absurditeit en de banaliteit van het bestaan, dat ons daarmee subtiel een zetje geeft richting een passievol leven.” – Sander Janssens over Cold Blood van Jaco Van Domael en Michèle Anne De Mey in De Theaterkrant 24/8/17

 “Opdat de hemel niet valt. En je denkt: met zulke dans kan de hemel domweg niet vallen.” - Job van Schaik in Dagblad van het Noorden over For the sky not to fall van Lia Rodrigues 26/8/17

 “Rodriguez tekent een schitterende combinatie van een verwrongen leven zonder toekomst en zijn peroonlijke strijd en twijfels.” - Eric Nederkoorn in Dagblad van het Noorden over Tijuana van Lagartijas Tiradas Al Sol 21/8/17


De 28e editie van Noorderzon vindt plaats van 16 t/m 26 augustus 2018.

Terug