Aan het werk in een opblaasbaar planetarium

Geplaatst op: 13 mrt 2017

Noorderzon en Grand Theatre coproduceren nieuw internationaal werk in Groningen

** Het presentatiemoment op zondag 26 maart is vol **

Over iets meer dan 5 maanden, van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus, vindt de 27e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen plaats. Zichtbaar en onzichtbaar wordt er het hele jaar door hard gewerkt aan een nieuwe editie van het festival. Zo coproduceert Noorderzon ieder jaar een aantal voorstellingen, die vaak op Noorderzon en op andere festivals te zien zijn. Met het Grand Theatre heeft Noorderzon al jaren een speciale band rond het scouten, ontwikkelen en presenteren van nieuw (internationaal) werk. Deze draad wordt weer opgepakt met het vernieuwde Grand Theatre. De New Yorkse schrijver en regisseur Annie Dorsen is één van de artiesten die op deze manier haar nieuwe voorstelling kan ontwikkelen. Van 13 tot en met 26 maart werkt zij in het Grand Theatre aan The Great Outdoors.

Annie Dorsen aan het werk in Groningen
De New Yorkse schrijver en regisseur Annie Dorsen komt voor een residentie naar het Grand Theatre. Van 13 t/m 26 maart werkt ze aan The Great Outdoors, een solo-performance met een voorstellingstekst die ter plekke wordt gemaakt op basis van teksten die te vinden zijn op politieke blogs, chatsites, videoplatforms en sociale netwerken. De voorstelling speelt zich af in een opblaasbaar planetarium, inclusief een prachtige computergeanimeerde sterrenhemel. Het Grand Theatre en Noorderzon zorgen er als coproducent mede voor dat deze voorstelling ontwikkeld kan worden en daarna op diverse plaatsen op de wereld te zien is. In 2011 was Dorsen nog met Hello, Hi There te zien op Noorderzon – een voorstelling gespeeld door enkel een computer op het toneel.  

Presentatiemoment The Great Outdoors (work-in-progress) en gesprek (vol)
Op zondag 26 maart organiseert het Grand Theatre om 15:00 uur een presentatiemoment van The Great Outdoors (work-in-progress) van Annie Dorsen. Na afloop gaat zij in gesprek met het Groningse kunstenaarscollectief WERC en de Taiwanese videokunstenaar Chou Tung-Yen over theatermaken in tijden van digitale middelen en internationalisering. WERC en Chou Tung-Yen zijn in dezelfde periode als Dorsen aan het werk in het Grand Theatre om te onderzoeken of zij in de toekomst samen projecten kunnen ontwikkelen. Update: Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor het presentatiemoment.

Samenwerking Grand Theatre en Noorderzon
Het Grand Theatre en Noorderzon hebben een jarenlange geschiedenis rondom het samen scouten, ontwikkelen en presenteren van nieuw (internationaal) werk. Nu het Grand Theatre in 2016 een nieuwe start heeft gemaakt onder een nieuwe stichting, wordt deze samenwerking weer nieuw leven ingeblazen. De aankomende jaren realiseren Noorderzon en het Grand Theatre één tot vijf gezamenlijke coproducties per jaar, inclusief residenties of werkperiodes door het jaar heen en begeleiding en context voor theatermakers. Groningen wordt daarmee een belangrijker plek in het internationale circuit van de podiumkunsten.

Over het Grand Theatre
Het Grand Theatre aan de Grote Markt van Groningen is een plek waar podium en productiehuis samenkomen. Sinds september 2016 functioneert het onder de vleugels van de nieuwe organisatie Grand Futura. Het Grand Theatre biedt ruimte aan toonaangevende, onafhankelijke podiumkunsten en is tegelijkertijd een plek waar kunstenaars voor een korte of langere periode kunnen werken aan een nieuwe voorstelling. Centraal gelegen in de stad legt het theater constant verbinding met de stad, het Noorden, Nederland en de wereld.

Over Noorderzon
Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival op het scherpst van de snede en een groot zomerfeest voor zo’n 150.000 bezoekers. Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen. Voorstellingen vinden plaats in tenten of op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown). Van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus 2017 vindt de 27e editie van het festival plaats.

 

Terug