Beoogde directie Grand Futura bekend

Geplaatst op: 05 nov 2015

Mark Yeoman en Niek vom Bruch ontwikkelen ‘nieuw’ Grand Theatre

Mark Yeoman (54) en Niek vom Bruch (41) zijn de beoogde directie van Grand Futura, de stichting die is opgericht om een onafhankelijk en zelfstandig Grand Theatre in Groningen te ontwikkelen. Yeoman wordt artistiek leider en blijft daarnaast artistiek directeur van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Vom Bruch wordt zakelijk leider en stopt als secretaris theater bij het Fonds Podiumkunsten in Den Haag. Yeoman en Vom Bruch geven gezamenlijk de nieuwe organisatie van het Grand Theatre vorm. Daarnaast staan ze aan de basis van de ontwikkeling om van het Grand Theatre opnieuw een geliefde (internationale) productie- en presentatieplek voor eigenzinnige makers en aanstormend talent te maken. Dit uiteraard in innige samenwerking met vele (artistieke) partners en met een beoogde spilfunctie in plannen voor talentontwikkeling.

Begin 2015 werd stichting Grand Theatre Groningen failliet verklaard. Zowel door het culturele veld als door gemeentebestuur en gemeenteraad werd het wegvallen van dit onafhankelijke theater en productiehuis gezien als een groot gemis. De Stichting Grand Futura is derhalve opgericht om een nieuw, onafhankelijk en toekomstbestendig Grand Theatre te ontwikkelen. De Oosterpoort/Stadsschouwburg Groningen is momenteel tijdelijk verantwoordelijk voor de programmering en exploitatie van het theater.

Het bestuur van Grand Futura vraagt Yeoman en Vom Bruch om op korte termijn een beleidsplan te schrijven voor de komende jaren. Begin 2016 moeten subsidieaanvragen voor de periode 2017-2020 worden ingediend bij gemeente en provincie Groningen en bij het Ministerie van OC&W.

Anton Smit (voorzitter Stichting Grand Futura):
“Mark Yeoman is mede verantwoordelijk voor het lokale, nationale en ook internationale succes van Noorderzon. Wij denken dat zijn grote ervaring, zijn (inter-)nationale netwerk van spannende makers en zijn gevoel voor nieuwe theaterontwikkelingen een aanjagend effect heeft op het profiel van het nieuwe Grand Theatre. De ervaring van Vom Bruch is meer zakelijk en beleidsmatig, met veel kennis van het Nederlandse theater- en kunstenveld. Zij vormen in onze ogen een sterk team om het Grand Theatre de komende jaren op te bouwen als belangrijke spil in het noordelijke culturele veld.”

Femke Eerland (algemeen directeur Noorderzon Performing Arts Festival Groningen):
“Van huis uit bestaat er grote artistieke verwantschap en een innige relatie tussen Noorderzon en het Grand Theatre. Wij denken dat Marks rol bij Grand Futura deze samenwerking nieuw leven in kan blazen en dat een vernieuwd onafhankelijk Grand Theatre bijdraagt aan een belangrijke dynamiek in het culturele landschap hier in Groningen.”

Mark Yeoman
Mark Yeoman is sinds 2001 artistiek directeur bij Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, waar hij samen met Femke Eerland (algemeen directeur) de directie vormt. Onder zijn artistieke leiding is Noorderzon uitgegroeid tot een festival met uitzonderlijke internationale signatuur, een festival dat tot de smaakmakers in Europa behoort. In 2012 en 2013 was hij tevens mede verantwoordelijk voor de programmering van Festival De Keuze in Rotterdam en sinds januari 2014 is hij intendant van het Fast Forward-programma van het Fonds Podiumkunsten.
Dit jaar ontving Noorderzon Performing Arts Festival Groningen de Provinciale Cultuurprijs, de Erepenning voor bewezen diensten van de Stad Groningen en de Europese EFFA-Award voor zijn koploperspositie op het gebied van innovatie, politieke waarde, duurzaamheid en internationalisering.

Niek vom Bruch
Niek vom Bruch studeerde kunst en kunstbeleid in Groningen waarna hij vele functies vervulde in de Nederlandse theatersector. Hij was als beleidsmedewerker betrokken bij de verzelfstandiging en uitbreiding van de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarna werd hij beleidsmedewerker bij de Directie Kunsten bij het ministerie van OCW. Sinds 2010 is Vom Bruch secretaris theater bij het Fonds Podiumkunsten, waar hij mede verantwoordelijk is voor het beleid rond talentontwikkeling.

Terug