CBK zoekt kunstenaars voor Noorderzon

Geplaatst op: 21 feb 2018

Ontwerp een kunstwerk / ontmoetingsplek in de ruimste zin van het woord

Jaarlijks realiseert het CBK (Centrum Beeldende Kunst) een kunstopdracht tijdens Noorderzon Performing Arts Festival. Vorig jaar was dat een interactieve lichtsculptuur, eerder was dat onder andere een sculptuur op de speelweide, een tijdelijk paviljoen annex brug op de vijver en een uitkijktoren. Op dit moment zoekt het CBK kunstenaars die de opdracht van 2018 willen realiseren. Geïnteresseerden kunnen t/m 12 maart 2018 een voorstel indienen, daarna vindt een selectie plaats.

We zoeken kunstenaars, vormgevers of architecten die een opleiding in een van deze disciplines hebben genoten en professioneel werkzaam zijn op een van deze terreinen. Je woont en/of werkt in Groningen. Verder is het belangrijk dat je nog niet veel ervaring hebt met werken in de openbare ruimte of in opdracht. De jaarlijkse opdracht is bedoeld als talentontwikkelingstraject. Daarom zoeken we kunstenaars die willen leren. Je mag eventueel in duo of collectief werken.

De opdracht
De uiteindelijke opdracht luidt: ontwerp een kunstwerk / ontmoetingsplek in de ruimste zin van het woord. Het object nodigt uit tot betreden en/of verblijf. Het is een plek om elkaar te ontmoeten. Het wordt geplaatst in het Noorderplantsoen, bijvoorbeeld op de speelweide. Tijdens het traject zoeken we gezamenlijk naar de beste locatie; de ruimte in het plantsoen is beperkt, houd daar s.v.p. rekening mee.

Het kunstwerk moet een sterk beeld en/of beleving opleveren en iets vertellen over de plek. En verder, het werk is alle 11 festivaldagen te zien, te horen, te ruiken of te voelen en houdt rekening met de veiligheid van de bezoekers. Het kunstwerk mag geen blijvende schade voor het park opleveren. Noorderzon is een duurzaam festival, het werk moet daarbij aansluiten en vandalismebestendig zijn. En indien van toepassing ben je zelf gedurende het festival verantwoordelijk voor het toezicht en gebruik van het werk.

Belangrijke thema’s voor de opdracht zijn dit jaar: kun je een relatie leggen tussen de stad en ommeland? Hoe ga je daarmee om als je weet dat dit een gegeven is? En kan dit leiden tot verrassende nieuwe inzichten?

Wat moet je doen?
We vragen kunstenaars, vormgevers en architecten die de Noorderzonopdracht 2018 willen realiseren een idee, voorstel of schets in te dienen én een beknopt portfolio. Het voorstel mag maximaal 1 A4’tje zijn. Alle inzendingen worden bekeken en vervolgens worden drie plannen gekozen die verder mogen worden uitgewerkt. Tegenover deze uitwerking staat een honorarium. Uiteindelijk wordt één plan uitgevoerd. Bij deze uitvoering krijg je ondersteuning van een inhoudelijk adviseur. Plannen kunnen uiterlijk 12 maart bij Pieter Duijser van het CBK worden ingediend via pieter.duijser@cbk.groningen.nl. Heb je vragen over het budget of wil je meer info, dan kun je ook telefonisch contact opnemen met Pieter: (050) 368 01 60.

CBK
Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) ondersteunt de beeldende-kunstsector en maakt deze met een divers aanbod toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. Het CBK is een professionele verbinder tussen kunst, kunstenaars, publiek en samenleving en wil de hedendaagse beeldende kunst in Noord-Nederland versterken en ontwikkelen. Het CBK wil hiermee bijdragen aan een vitaal en duurzaam kunstklimaat, en een leefomgeving waar burgers bij willen horen. De jaarlijkse kunstopdracht op Noorderzon is een voorbeeld waar deze verbindende rol zich in uit.

Terug