Eerste hoofdprogramma bekend

Geplaatst op: 24 jan 2014

Het is nog maar januari, maar toch kunnen we de eerste bevestiging voor ons hoofdprogramma van dit jaar al bekend maken. Kornél Mundruczó's Proton Theatre uit Boedapest, Hongarije presenteert in augustus namelijk Dementia op Noorderzon.

Dementia is een NXTSTP-coproductie en wordt hierdoor onder meer ook door Noorderzon gecoproduceerd. NXTSTP maakt het mogelijk voor uitzonderlijke, nieuwe Europese artiesten om een volgende internationale stap te zetten in hun loopbaan en (artistieke) ontwikkeling.

De Hongaarse theater- en filmregisseur Kornél Mundruczó duwt de toeschouwer graag met zijn neus op zaken waar we als maatschappij liever van wegkijken. Zo ook in Dementia. In een vervallen en uitgestorven ziekenhuis woont alleen nog een groep dementiepatiënten. Nu er verder niemand meer is, leven zij volledig in hun eigen wereld. Wees welkom om je tussen hun bedden te begeven en met ze kennis te maken. En als je er toch bent, ben je dan ook bereid om voor ze betalen?

Anders dan zijn eerdere rauwe, realistische, documentaire-achtige voorstellingen is Dementia een operetteachtige, melodramatische verdraaiing van de werkelijkheid zonder de prangende actuele vragen los te laten. Wanneer is het leven nog levenswaardig? En kunnen we in een crisis het geld dat we besteden aan het verlengen van het leven van demente kasplantjes niet op een betere manier uitgeven?

Terug