Eerste muziekbevestigingen Noorderzon

Geplaatst op: 02 mei 2017

Reykjavíkurdætur, Parcels, Parker Millsap, Courtney Marie Andrews en No BS! Brass Band

De IJslandse zestienkoppige vrouwelijke hiphopcrew Reykjavíkurdætur​, de Australische jonge honden van Parcels, de Amerikaanse Parker Millsap met zijn rootsy geluid, opkomende folkster Courtney Marie Andrews én een van de beste live brassbands ter wereld: No BS! Brass Band, zijn de eerste muziekbevestigingen voor Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. De 27e editie van het festival vindt plaats van donderdag 17 t/m zondag 27 augustus 2017.

Reykjavíkurdætur (Het Dok | do 17 aug)
Reykjavíkurdætur (spreek uit als: Rijkjaviek-uhr-dij-uh-tuhr) is IJslands voor ‘dochters van Reykjavik’. Laat de associatie van IJsland met feeërieke muziek à la Björk of Sigur Rós maar gerust varen. Deze dochters uit de IJslandse hoofdstad vormen samen namelijk een zestienkoppige (!) rapgroep. Voor zo’n klein land (qua inwonersaantal zo’n 1,5 keer Groningen) is de dichtheid vrouwelijke rappers uitzonderlijk hoog. In het IJslands en af en toe in het Engels kaart Reykjavíkurdætur geëngageerde thema’s zoals seksueel geweld, politiek en seksuele vrijheid van de vrouw aan. Laat de taalbarrière een bezoek aan Het Dok niet in de weg staan; hun krachtige, eigentijdse boodschap begrijp je ook zonder er een woord van te verstaan. 

Parcels (Het Dok | za 19 aug)
Gebaseerd op hun geluid en hun looks verwacht je eigenlijk dat de Australische band Parcels rechtstreeks uit de jaren ’70 komt, maar niets is minder waar. De vijf jongens zijn allemaal nog onder de 23 en debuteerden vorig jaar de EP, Clockshared, die ze zelf opnamen en produceerden in hun slaapkamers. Deze trok meteen de aandacht van het hippe label Kitsuné, waar ze begin dit jaar hun EP, Hideout EP, uitbrachten. Nu, een paar maanden na de EP release, worden ze geroemd voor hun livesets en worden daarbij vergeleken met grote namen als Daft Punk en Chic. Dit laatste is niet geheel onterecht want de mix van funk, pop, electro, disco en soul maken het onmogelijk om niet te dansen.

Parker Millsap (Spiegeltent | di 22 aug)
Een schaduwrijke veranda, tsjirpende krekels, uitgestrekte verdorde graslanden. Filmische beelden  van het zuiden van Amerika trekken zomaar aan je voorbij wanneer je naar de muziek van de Amerikaanse Parker Millsap luistert. Op zijn derde studioalbum The very last day laat de singer-songwriter muziekstijlen zoals blues, country en Americana moeiteloos met elkaar vervloeien tot een rootsy geheel. Kenmerkend aan Millsap is zijn rasperige stem vol soul, die hij inzet om hartverscheurend mee te vertellen, te jodelen en verliefde duetten mee te zingen. Daarnaast speelt hij ook niet onverdienstelijk gitaar, harmonica en banjo. En dan te bedenken dat deze niet onknappe kruising tussen Tom Waits en een jonge Elvis nog maar 24 jaar oud is. Op de klanken van Parker Millsap ben je met je ogen dicht even down south.

Courtney Marie Andrews (Spiegeltent | ma 21 aug)
Haar album Honest Life is het eerste album wat ze in Europa uitbracht, maar een debutante is de 26-jarige Courtney Marie Andrews zeker niet. Al op haar 16e verliet ze haar thuis in Phoenix om te gaan touren en speelde ze met artiesten  als Jimmy Eat World en Damien Jurado. Nu, zes albums later, heeft ze haar thuis gevonden in de folkmuziek en kan ze artiesten als Ryan Adams en Milow tot haar fans rekenen. In haar thuisland wordt ze al vergeleken met grote namen als Joni Mitchell en Emmylou Harris, een vergelijking die zeker niet misplaatst is. Ze zorgt voor en frisse wind in haar genre met haar unieke stem en akoestische gitaarwerk in combinatie met klassieke countryfolk instrumenten zoals de pedalsteel. Als fan van americana en folk mag je dit optreden dan ook zeker niet missen.

No BS! Brass Band (Het Dok | wo 23 aug)
Met vijf trombones, vier trompetten, een saxofoon en een tuba blaast No BS! Brass Band het brassband-genre nieuw leven in. De heren laten het ritmische van funk, de improvisatie van jazz en de groove van hip-hop moeiteloos met elkaar versmelten. Zang, raps en drums zijn bedoeld om de muzikale verhalen van de blazers te ondersteunen. Naast originele nummers zijn ze ook heel goed in covers (denk: Take on me van a-ha en Thriller van Michael Jackson). Leuk detail: trombone-speler Reggie Pace tourt regelmatig met de indieband Bon Iver. The Wall Street Journal noemde ze een van de beste live bands ter wereld, ze speelden een geweldig ‘tiny desk’-concert bij NPR en Jimmy Fallon tipte ze. Wij hebben hier niets aan toe te voegen!

Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

Terug