internationale coproducties in 2015

Geplaatst op: 02 okt 2014

3 Internationale Coproducties

Noorderzon 2014 is nog maar net afgerond, maar ondertussen zijn we al weer bezig met volgend jaar! De eerste internationale coproducties van Noorderzon zijn bekend. Op naar 2015!

Brokentalkers | Frequency 783

Frequency 783 is de nieuwste voorstelling van Brokentalkers (Ierland), die eerder met The Blue Boy te zien waren op Noorderzon.

In deze gedurfde nieuwe productie onderzoeken ze perspectieven op gezondheid, vergrijzing en de toekomst vanuit het gezichtspunt van twee zeer verschillende generaties. Op het podium voorziet een tiener in zijn eigen dood, terwijl een vrouw van een jaar of zestig voorspelt dat in de toekomst robots betere zorg dan mensen kunnen leveren aan ouderen, omdat ze nooit hun geduld verliezen. Frequency 783 verkent de hoop en vrees van mensen die zich een toekomst voorstellen die ze misschien wel nooit kunnen realiseren.

Deze voorstelling is een coproductie van Dublin Theatre Festival en Noorderzon, en is net in Dublin in première gegaan. Artistiek directeur Mark Yeoman gaat hem daar bekijken. Bekijk hieronder vast een filmpje!
 

 

PanPan Theatre | The Seagull and Other Birds

The Seagull and Other Birds van het Ierse PanPan Theatre is een wervelende remake van het geliefde komische meesterwerk van Anton Tsjechov.


 

De voorstelling draait om een ​​beknopte nieuwe versie van The Seagull, geïntegreerd met een aantal nieuwe werken van PanPan Theatre. Door gebruik te maken van dit nieuwe werk bevinden Tsjechovs personages zich in ontzettend verschillende contexten: klassieke toneelstukken, tv-shows, YouTube en dingen die ze net hebben bedacht.
Het resultaat is speels en compromisloos - verwacht veel gepraat over kunst, wat actie, en heel veel liefde.

De voorstelling is net in première gegaan op het Dublin Theatre Festival. Noorderzon coproduceert deze voorstelling samen met Dublin in het kader van NXTSTP.

 

Lundahl & Seitl | An Elegy to the Medium of Film

De derde voorstelling die al bekend is is An Elegy to the Medium of Film van Lundahl & Seitl (Groot-Brittannië), nu in première op steirischer herbst.

In dit nieuwe project verkennen Lundahl en Seitl de toekomst van film en de bioscoop. An Elegy stelt de hypothese dat we zoveel film in ons meedragen, dat we maar heel weinig externe prikkels nodig hebben om een filmische ervaring te creëren. Bezoekers zullen een verduisterde ruimte binnengaan, waarin ze projecties ervaren die niet worden afgespeeld op een scherm, maar in hun eigen bewustzijn. Door videoprojectie te mixen met audio en choreografische aanraking, zal de verbeelding van de bezoeker worden geprojecteerd in de bioscoop.

Noorderzon coproduceert deze voorstelling samen met steirischer herbst, Göteborg Dans & Teater Festival en Kunstenfestivaldesarts in het kader van NXTSTP. Programmacoördinator Henk Bothof gaat de voorstelling zien op steirischer herbst.

Terug