Noord Nederlandse festivals worden levende laboratoria voor innovatie

Geplaatst op: 14 jan 2016

InnoFest gelanceerd tijdens Eurosonic conferentie “EPIC”

Op 14 januari is tijdens Euronsonic bij de European Production & Innovation Conference InnoFest gelanceerd. InnoFest is een initiatief van acht festivals uit het Noorden: Into the Great Wide Open, Welcome to The Village, Oerol, Eurosonic / Noorderslag, TT Assen, Noorderzon, Festival der Aa en Paradigm. In samenwerking met de TU Delft, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe en de steden Emmen, Groningen, Leeuwarden en Assen maakt InnoFest van haar festivals living labs voor innovatie. InnoFest wil door deze methode bijdragen aan een levendig, innovatief ondernemersklimaat in Noord-Nederland. Tijdens de lancering lichtten de initiatiefnemers hun ambities toe.

Festivals als levend laboratorium voor innovatie
InnoFest beschouwt festivals als controleerbare minimaatschappij, waarin uitdagingen om te verduurzamen op het gebied van bijvoorbeeld afval, water, elektriciteit en voedsel vergelijkbaar zijn met die in de echte maatschappij. De festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als buiten een festival. Ze eten, bewegen zich over een terrein, slapen, dansen en consumeren. Er staat echter een hek om deze tijdelijke minimaatschappij. Dit maakt het een perfecte testomgeving voor prototypes en experimentele technieken. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers, studenten en andere slimmeriken komen samen op de festivals om hier (maatschappelijk verantwoorde) prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben. 

InnoFest als motor van innovatie in Noord-Nederland
Met dit initiatief wil InnoFest het innovatiepotentieel van Noord-Nederland vergroten, hun eigen festivals verduurzamen en een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving. Door jonge ondernemers en startups een inspirerende testomgeving aan te bieden waar eindgebruikers van een product of dienst onderdeel uitmaken van het ontwikkelingsproces, wordt innovatie gestimuleerd. De noordelijke festivals vormen op deze manier de ideale ontmoetingsplek tussen creatief talent, wetenschappelijke kennis en zakelijk inzicht die alle partijen nieuwe inzichten en kansen geeft. Door zorgvuldige selectie van de betrokken partijen creëert InnoFest de meest optimale situatie voor innovatie en vernieuwing. Het levert innovaties op, die nadat ze de festivals verduurzamen, ook een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.

Programma laat initiatiefnemers en startups aan het woord
Tijdens de lancering lichtten initiatiefnemers Sjoerd Bootsma (Welcome to the Village), Gertjan de Werk (TU Delft) en Rutger van Zuidam (NOM) InnoFest toe. Wat draagt InnoFest bij aan de verduurzaming van festivals maar vooral: aan een creatief, ondernemend Noord-Nederland? Het programma van InnoFest wordt gemaakt door de innovatieprogrammeurs. Wie zijn zij, wat motiveert hen en waar selecteren zij op in het maken van het InnoFestprogramma? Tijdens de lancering stellen de innovatieprogrammeurs zichzelf voor. Ook komen er diverse ondernemers (KRNWTR, WERC en Kartent) aan het woord die in de zomer van 2015 reeds hun prototype op een van de festivals getest hebben. Wat hebben zij geleerd van de testfase op InnoFest?

www.innofest.co

Terug