Noorderzon krijgt Europese award

Geplaatst op: 28 sep 2015

Internationale voorloperspositie Noorderzon in Parijs bekroond

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen heeft op zondag 27 september in Parijs een Europese EFFE-award for excellence in ontvangst mogen nemen. De EFFE-awards werden voor het eerst uitgereikt aan individuele festivals die een Europese voorloperspositie hebben op het gebied van artistieke waarde, innovatie, internationalisering, politieke waarde en duurzaamheid. De ceremonie vond plaats in Théâtre de la Ville in Parijs als onderdeel van het prestigieuze Festival d’Automne. Artistiek directeur Mark Yeoman nam namens Noorderzon de award in ontvangst, waarbij Noorderzon als een van de award-winnende festivals werd geprezen om zijn uitzonderlijke kwaliteit en het nemen van risico’s bij het maken van het festival.

760 uiterst diverse festivals van alle disciplines uit 31 landen werden in overweging genomen voor deze prijzen. Daar werden uiteindelijk 12 festivals uit geselecteerd, waaronder Noorderzon. Alle award-winnende festivals zijn: Ars Electronica (Linz, Oostenrijk), Festival d’Aix-en-Provence (Aix-en-Provence, Frankrijk), BIG BANG (Antwerpen, België), Malta Festival Poznań (Poznań, Polen), Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, Finland), Manifesta (Amsterdam, NL), NEXT (Lille, Frankrijk/Kortrijk, België (Vlaanderen)/Tournai, België (Wallonië)),  Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen, NL), Perforations Festival (Zagreb/Rijeka/Dubrovnik, Croatia), Prague Quadrennial of Performance Design and Space (Praag, Tsjechië), Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, Italië) en SICK! (Brighton/Manchester, Verenigd Koninkrijk).

De EFFE-jury bestaat uit een aantal belangrijke ervaringsdeskundigen uit het internationale veld, met als voorzitter Vincent Baudriller, directeur van Théatre Vidy in Lausanne (Zwitserland) en tevens voormalig artistiek directeur van Festival d’Avignon (Frankrijk).

EFFE (Europe for Festivals and Festivals for Europe) is een platform dat eerder dit jaar werd opgericht door de European Festivals Association (1952) met het idee extra aandacht te besteden aan het grote belang voor festivals voor de Europese samenleving. Honderden festivals sloten zich het afgelopen jaar aan bij dit platform dat een gidsfunctie wil gaan vervullen voor festivals in Europa.

Meer informatie op www.effe.eu.
 

Prijzenregen in 2015

Noorderzon organiseerde dit jaar zijn 25e editie. In dit prachtige jubileumjaar werd Noorderzon verrast door een heuse prijzenregen. In juni mocht het festival de prestigieuze Groninger Cultuurprijs (Wessel Gansfortprijs) in ontvangst nemen, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan cultuur in de provincie Groningen. Ook reikte burgemeester Den Oudsten op de openingsavond van het festival (20 augustus) de erepenning van de stad Groningen uit aan Noorderzon. Het college van B en W eert met deze penning niet alleen de directie Femke Eerland en Mark Yeoman, maar ook bestuur, medewerkers en honderden vrijwilligers van het festival. “Van een lokale tak is Noorderzon uitgegroeid tot een machtige boom, een nationale en internationale boom, diep geworteld in de Groningse samenleving.'' Nu mag Noorderzon dus ook nog een Europese award for excellence toevoegen aan dit prachtige rijtje.

Terug