Lectures and debate (RUG)

Follow the leader?

Groningen, Nederland

Lectures and debate (RUG) | Follow the leader?

Wat is 'cultureel leiderschap'? In de afgelopen paar jaar werd er veel gepraat over deze term, niet alleen met betrekking tot hoe musea, concertzalen, festivals en theaters worden geleid, maar ook naar manieren waarop cultuur en kunst alternatieve vormen van leiding kunnen bieden nu bij onze politieke leiders ons zo vaak teleurstellen. Tijdens deze middag zullen we bespreken hoe de kunst een daadwerkelijke (sociale / politieke) invloed kan hebben: zou een festival een politieke arena kunnen zijn? In welke mate kunnen artiesten en curatoren sociale en politieke problemen adresseren, een publiek mobiliseren, en hen als meer dan meer consumenten benaderen? 

De volgende sprekers zijn te gast: 
Mark Yeoman was acteur en freelance regisseur in Engeland tot hij zijn vrouw naar Groningen volgde. Artistiek directeur van Noorderzon Performing Arts Festival en artistiek leider van Grand Theatre.

Thijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef samen met Jan Sietsma Onder filosofen (2005) en was medesamensteller van onder meer De Nieuwe Duitse Filosofie (2014) en De kunst van kritiek (2015). Hij publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. In 2009 won hij de essayprijs van Vrij Nederland, in 2010 de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek en in 2015 de Boekman Dissertatieprijs. In 2016 werd zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts gepubliceerd. Lijster schrijft regelmatig voor allerlei tijdschriften over kunst, cultuur en maatschappij en de filosofie.

Pascal Gielen is hoogleraar cultuursociologie, verbonden aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA).  In 2016 kreeg hij van het FWO de Odysseusbeurs voor excellent internationaal onderzoek. Daarmee richtte hij het interdisciplinaire  Culture Commons Quest Office op dat onderzoek doet naar de condities voor duurzame creatieve arbeid in een stedelijke omgeving.  Gielen is ook hoofdredacteur van de internationale boekenreeks Arts in Society.

Julian Hetzel is een van oorsprong Duitse kunstenaar die woont en werkt in Utrecht. Zijn werk, een kruising van theater, muziek en media, heeft een politieke dimensie en neemt de werkelijkheid als uitgangspunt. Hetzel in een interview met Robbert van Heuven: “Er is zoveel interessant materiaal in de wereld dat ik zelf nooit zou kunnen verzinnen.”

Op Noorderzon staat Hetzel met zijn performance Schuldfabrik. Waar zeepjes worden verkocht, gemaakt van menselijk vet. Schuldfabrik is een coproductie van Noorderzon Performing Arts Festival, Steirischer Herbst (Graz) en SPRING (Utrecht) en wordt gepresenteerd in het kader van het Europese netwerk NXTSTP.

Meiyin Wang was tot een jaar geleden de rechterhand van festival directeur Mark Russel van het New Yorkse Under The Radar. Inmiddels is ze fesival directeur van Without Walls Festival.

Credits

In samenwerking met | Rijksuniversiteit Groningen

Toon alle credits