Sustainable Sunday

Nederland

Niels Knelis Meijer

Noorderzon presenteert: Sustainable Sunday

Al jaren maakt Noorderzon achter de schermen keuzes die minder belastend zijn voor mens, natuur en milieu, bijvoorbeeld door de inzet van groenere productiemethoden en hergebruik van materialen. We zijn trots dat we voor de zevende keer op rij het duurzaamheidskenmerk Green Key, niveau goud hebben gekregen. Omdat veel van dit werk en deze keuzes achter de schermen plaatsvindt, vinden we het leuk om ook eens wat voor de schermen te vertellen en wel op zondag (voor de gelegenheid Sustainable Sunday gedoopt!), 20 augustus van 15:00-16:30 in de Horatio Tent.

Partners en bezoekers zijn uitgenodigd om te komen luisteren en wellicht geïnspireerd te raken over wat er allemaal al wel (en soms nog net niet) mogelijk is. 

 Onder leiding van moderators Anne Jan Toonstra en Jelte Posthumus komen de volgende gasten tijdens deze middag spreken: 

Femke Eerland, algemeen directeur Noorderzon
Opening over duurzaamheid op Noorderzon algemeen

Femke Eerland, directeur van Noorderzon, komt iets vertellen over de relatie tussen duurzaamheid en Noorderzon, het waarom, wat er al allemaal wel goed gaat, wat er allemaal niet goed gaat, wat er nog beter kan en blikt alvast vooruit naar de toekomst.

Folkert Swart, technisch producent en veiligheidscoördinator Noorderzon
Keynote over brandstof, aggregaten Noorderzon

Folkert is technisch producent bij Noorderzon Performing Arts Festival. Elk jaar produceert en verbruikt het festival veel tijdelijke voorzieningen – voor een heel dorp! – van een waternetwerk tot stroomnetwerk.  Folkert komt iets vertellen over Noorderzons stroomplan: om alle keukens, kantoren en voorstellingen te kunnen draaien, hoe we een ‘smart’ powersystem hebben en over het behalen van rendament.

Jasper Tonen, Gemeente Groningen
Keynote over waterstof in mobiliteit

Jasper is werkzaam als beleidsmedewerker bij de Gemeente Groningen, en daarnaast is hij dagelijks bezig met energietransitie. In 2016 was hij nog de winnaar van The Challenge Engineering met zijn concept ‘Schijt je rijk’, waarmee hij pleitte om de energie die in onszelf (poep en pies) en onze voedselresten zit optimaal in te zetten ter vervanging van aardgas. Jasper is medeverantwoordelijk voor de uitbreiding van het wagenpark met waterstofvoertuigen, waarvan de veegwagen er één is. De gemeente Groningen heeft zich namelijk ten doel gesteld om in 2035 energieneutraal te zijn. Mobiliteit is hierbij een belangrijke component. Ter demonstratie zal een waterstofveegwagen meekomen naar Sustainable Sunday; deze wordt voor de ingang geparkeerd.

Menno Conner - Hanzehogeschool
Keynote over hennepmatten

De Hanzehogeschool werkt samen met hennepverwerker Hempflax (Oude Pekela) aan een  proef om het gras van bijvoorbeeld festivalterreinen te beschermen tegen schade. Met hennepmatten waarin graszaad is verwerkt, wordt gras bedekt en kan het na een festival weer groeien. Menno is projectleider van dit project ‘Step on the grass’ van lectoraat Art & Sustainability van de Hanze. Dit lectoraat richt zich op de rol van de kunstenaar en vormgever om vanuit bio-based materialen nieuwe producten en toepassingen te ontwikkelen voor duurzaamheidsvraagstukken. Innofest en Noorderzon zijn bij dit project betrokken omdat zij prototypen uit het onderzoek te testen.

Doryan Daamen - GoodFuels
Keynote over GoodFuels over duurzame brandstof

Doryan Daamen is commercial director bij GoodFuels. GoodFuels ontwikkelt, levert en promoot echt duurzame biobrandstoffen gemaakt van afvalstromen die direct inzetbaar zijn bij zwaar transport over land en water, zonder enige aanpassingen (“drop-in”). Het is het meest duurzame alternatief voor fossiele diesel en door middel van haar ‘groene stroom propositie’ wordt GoodFuels onder andere binnen de evenementenbranche al grootschalig ingezet.

Ook aanwezig is Rob van Wegen (Innofest). Hij laat door hen ontwikkelde producten zien bij de uitgang, zoals de sunflower (een parasol met zonnepanelen om een telefoon aan op te laden, ontwikkeld door Joshua Vasilda).

Na afloop ben je van harte uitgenodigd om vanaf 16:30 in de Desdemona Tent na te praten.